За секса е говорено толкова много, че човек започва да се чуди дали някой изобщо го практикува редовно. Все пак да не забравяме гениалният цитат на вече 70- годишната поп икона на миналия век, Грейс Джоунс, която споделя: Сексът е най-хубавото лекарство. Една нощ изпълнена с добър секс може да реши всички проблеми. Или пък да цитираме самият Зигмунд Фройд, който счита, че единственото сексуално отклонение може да е само липсата на секс, докато в самия секс всичко е позволено.

Днешната ни тема обаче няма да е за секса като цяло, а защо с напредването на възрастта удоволствието от секса изчезва при жените.

Горе-долу това интересува NAMS (North American Menopause Society), асоциация, която чрез изследване на около 4500 жени от Великобритания, се опитва да си отговори на въпроса защо при жените, навлизащи в менопауза и дори след излизането им от този период, сексът започва да става незадоволителен. Защото ако имаме достоверен отговор на този въпрос, вече можем да мислим и за решение на проблема. Все пак надали има нещо по-разтоварващо емоционално от добър секс!

При направеното изследване се оказва, че едва 3% от анкетираните жени считат сексуалния си живот за относително активен и задоволителен. Според специалистите от NAMS това се дължи предимно на настъпили хормонални проблеми по време на менопаузата и на медикаментите, които се приемат, за да премине този женски период по възможно най-безболезнен начин.

Освен това при много жени настъпва сухота на влагалището по време на менопаузата и те започват да изпитва болка по време на сношение. Не са изключения и случаите, в които жените на тази възраст са останали без партньор или пък той също вече не е достатъчно активен по отношение на секса.

От NAMS напомнят на всички жени, които са усетили своето напредване на възрастта, както и липсата на желание за секс, да се консултират със специалист, защото има безброй терапии, които дават отлични резултати и връщат удоволствието от секса.