Опитите да се контролира самозадоволяването водят до сериозни емоционални, сексуални и здравословни проблеми! Изневяра ли е мастурбацията? Отговори и съвети!

Истинска история: Самюел се среща с приятелката си Кейти, за да си спретнат „следобедна наслада”, но когато неговите страсти се разгорещяват, тя сякаш охладнява. На въпроса „Какво има?”, Кейти отговаря: „Вече мастурбирах, преди да дойда.” Разочарован, Самюел осъзнава, че това е третия път за един месец,а в който гаджето му взема нещата в свои ръце, или в случая - собствения си вибратор, преди да правят секс. Той моли Кейти да спре да използва „играчката” си, за да подобрят интимните си отношения. Момичето се съгласява и изхвърля вибратора , но вместо това започва да използва четката си за зъби… „Не съжалявам как съм се отнесъл, защото разбрах, че има проблем, по-голям от мастурбацията. Беше опит за излекуване на симптом, който никога не може да бъде преодолян”, казва Самюел.

Да контролираш мастурбацията е неразумен, непечеливш, а в случая и нездравословен начин да спечелиш битката. Или както казва американският изследовател Стивън Пинкертън: „Ако проституцията е най-древната професия, то със сигурност мастурбацията е най-старото развлечение, познато на света.”

За доказателство колко е нереалистично ограничаването на мастурбацията в интимните отношения, служат данни от национално проучване за сексуално здраве и поведение от 2010 г. в САЩ. Според него 80% от мъжете и 63% от жените на възраст между 30-39 години са мастурбирали самостоятелно в рамките на една година, а 45% от мъжете и 43% от жените на същата възраст - заедно с партньора си. Друг доклад по темата от The Social Organization of Sexuality през 1994 г., сочи че близо 85% от мъжете и 45% от жените, които живеят с партньор, са мастурбирали за една година.

Хората винаги са имали сложна връзка със своето друго „аз”, което се наслаждава на соло секс. Така е може би заради религията, която „ни е направила много лоша услуга с твърдението си, че мастурбацията е грях”, според авторката на книги на секс тематика Джени Блок.Тя казва още: „Исторически погледнато, контролирането на мастурбацията, не е нищо друго, освен начин да се възпират жените и репродукцията.” През 18-и век в Европа жените са били предупреждавани, че мастурбацията води до слабоумие, хистерия и безплодие. Дори само етимологията на името, за което се смята, че идва от латинското „manstuprare”, или „осквернявам с ръка”, говори за това как са се отнасяли към подобни действия.

Но сега сме в друга епоха, затрупани с празници като „Месецът на мастурбацията”, който тече в момента, или юнският „Месец на сексуалното образование при възрастните”. Все още обаче при много двойки мастурбацията е тема-табу.
Експертите са съгласни, че случайният сблъсък на единия от партньорите с моментните сексуални предпочитания на другия изостря отношенията. Начинът за постигане на здравословен баланс е да се реагира със симпатия, вместо с критика. „Двойките трябва да са отворени и честни относно сексуалните си желания и страсти. Винаги е било по-лесно да правиш секс, отколкото да дискутираш по темата.”, казва американският сексолог Ерик Гарисън.
Ейприл Масини, автор в сайта за запознанства askapril.com пък твърди, че решението е в споделяне на преживяването: ”Вместо да се ядосате на партньора си ,защото сте го хванал „на тясно”, започнете с това, че се чувствате наистина изоставени и изявете желание да се включите по някакъв начин.”
С други думи: говорете за секс, което включва и мастурбация.

Самозадоволяването изневяра ли е?
За много жени проблемът идва от там, че мастурбацията на партньора им наранява техните чувства и те ревнуват.
„Самозадоволяването не е изневяра. Освен, ако не разстройва всекидневния ви живот и следователно се превръща в страст, тоест отсъствате от работа, пропускате социални ангажименти, не спите добре, не се опитвайте да излекувате мастурбацията си”, обяснява Масини.
Когато партньорите се опитват да се обезкуражат един друг относно самозадоволяването, резултатът може да бъде влошаване на отношенията.
Такъв е случаят с 45-годишния Ричърд, който споделя: ”Когато бях млад, една приятелка ми каза, че не иска да прави секс с мен. Отговорих й, че тогава ще мастурбирам.” „Не, искам да задържиш всичко и да се справиш с това!” отвърна тя. „Помислих си, че приказките й са лудост, игнорирах я и го направих пред нея. Много се ядоса! Имахме доста проблеми, но това разкрива колко незаинтересована е била тя спрямо моите нужди. Пораснахме, но си давам сметка, че не можах да проникна емоционално в нея точно заради това.”

Светлина в края на любовния тунел
Ето ви малко позитивно сексуално вдъхновение: Една моногамна омъжена жена казва, че двамата със съпруга й мастурбират активно, за да пропъдят срама от тяхната сексуалност. Какво значи това? Никакви ограничения!!! Заедно, поотделно, когато и да е, както и да е. „След девет години брачен живот има много случаи, в които той е в настроение, а аз – не. Щастлива съм, че сме си дали пълната свобода да мастурбираме”, споделя Адела от Калифорния.
Така че ако искате да бъдете щастливи заедно: „Мастурбирайте! Заедно, поотделно или заради партньора ви. Говорете за самозадоволяването! Направете го част от вашата любовна игра! Веднъж само да започнете да го правите и да спрете да се вслушвате в тези старинни религиозни, и обществени догми, ще откриете насладата, заедно или поотделно, повече от всякога”, завършва Джени Блок.

TrafficNews.bg