Спомняте ли си как в училищните си или студентски години се чудихте на т.нар. книжни плъхове и техния минимален интерес към удоволствията на плътта? Или сте били на противоположната страна – не сте знаели как да обясните възвишеното си влечение към страниците на книгите? Независимо дали му се отдавате всецяло или го комбинирате с други удоволствия,  любовта към хобито ви има своето научно обяснение. Според изследванията на немски учени и испанските им колеги от университета в Барселона, публикувани в Current Biology,  човешкият мозък получава същите стимули от четене като от секса и наркотиците, активират се едни и същи зони на главния ни компютър. Идеалната причина да четем повече.

Изследването

В действителност екипът учени е имал малко по-различна насока на изследването си – ролята на езика в човешката еволюция. Развитието на говор е базата, на която стъпва човешкото познание и живота в общност. Все още обаче остава загадка как точно са се зародили говора и системата от думи. Според една от теориите научаването на нови думи задейства центровете на удовлетворение в мозъка и го мотивира да учи повече. Бягащите от час по английски няма да се съгласят с това, нали? Учените обаче са от тези, които намират удовлетворение в знанието и са се впрегнали да докажат безпочвеността на мисловния мързел.

В съответното изследване са взели участие 36 души, които са били подложени на функционален магнитен резонанс. Под наблюдение са попаднали онези зони от мозъка, които се активират при научаване на нови думи и игрословици. В резултат се оказало, че и двете дейности активират център в мозъка, отговорен за изпитването на удовлетворение. Същият център доказано се задейства и при вкусна храна, секс и дрога. Но за разлика от тези подразбиращи се изкушения, изучаването на нови думи, създава връзки между центровете на удовлетворение и на говора. Участниците в изследването, които имали повече и по-стабилни връзки между тези зони, научавали думите по-бързо от тези, при които те били по-слаби.

Четенето като алтернатива

Ако до този момент сте гледали пренебрежително на четенето, това е нов повод да се заровите в хубава книга. Преживяващите любовно разочарование от своя страна могат да подобрят настроението си със записване на курс по чужд език. Очертава се и нова форма да протестирате срещу лицемерния Св. Валентин и алкохолизирания му конкурент – организирайте си литературна вечер и удоволствието ви е гарантирано.