Когато става дума за сексуалния живот, то различните митове и предубеждения много често нанасят голяма вреда, понижавайки нивото на взаимното удоволствие на партньорите.

Британски експерти разказват за най-разпространените грешки.

Само спонтанният секс е добър

Този тип мислене е не само наивен, но и вреден, тъй като заради него хората започват да се съмняват в устойчивите и щастливи отношения, които имат. Когато живеете заедно с един човек повече от 10 години е малковероятно, че изведнъж ще ви се прииска да правите секс на стълбището например. Но това изобщо не означава, че сексуалният ви живот е скучен и нещастен. Няма нищо лошо в планирания секс.

Всеки път сексът трябва да е потресаващ

Някои хора са перфекционисти в секса и очакват всеки път по време на половия акт да изпитват неземни усещания, подобни на тези когато са го правели за пръв път. Трябва да сме реалисти в това отношение. На всеки 10 сексуални изпълнения 4 ще са горе-долу, 4 ще са добри, едно ще е фантастично, а едно – пълен провал.

Сексът е добър само в младостта

Миналата година 69-годишната актриса Хелън Мирън заяви, че сексуалният й живот е великолепен в сравнение с този "параноидален и кух секс", който тя е правела на млади години. Нейните думи потвърждават и други изследвания, които показват, че през годините, които се смятат за пикови за секса, мъжете и жените са прекалено заети с децата и работата. А когато идва почетната възраст, тогава има и много повече време за получаване на истинско удоволствие от секса.

Хората, които имат интимни отношения, спират да гледат порно

Сексолозите се сблъскват с голямо количество писма и въпроси от хора, които не разбират защо половинките им продължават да гледат порно и да мастурбират, след като имат живи партньори. Но гледането на "видео за възрастни" в никой случай не пречи на устойчивите отношения. Всеки човек има два типа сексуални наслаждения – първият е с партньор, а вторият самоудовлетворяване.

Мъжете постоянно искат секс

В обществото е разпространена гледната точка, че женското желание е изменчиво и това е свързано с хормонални промени и менструацията. А пък мъжете постоянно мислят за секс. Но и при мъжете, и при жените сексуалното желание възниква в определени периоди от деня, седмицата и месеца. На това желание оказват влияние различни фактори – от количеството сън до количеството стрес в живота.

Сексът това е власт

Действително сексът има отношение към властта и силата. Но тук става дума за това да разделите своята власт, да си дадете възможност да бъдете уязвими, да покажете на партньора си не само своята силна, но и слабата си страна. По време на секса мъжете и жените трябва да бъдат напълно честни един към друг и неоспоримото доминиране на единия едва ли ще бъде комфортно за нетовата половинка.

Ако не изпитвате оргазъм по време на секса, значи нещо не ви е наред

Този проблем по-често засяга жените, макар с него да се сблъскват и мъжете. Но не си струва да очаквате оргазъм от всеки полов, това е нереално. За много партньори ласките и чувствата, които си разменят по време на секс, са напълно достатъчни да получават удоволствие. Но ако никога не изпитвате оргазъм, или това ви се случва крайно рядко, то трябва да поговорите със специалист и да видите как може да се реши този проблем.

Още новини ТУК

TNS.bg