В ерата на интернет комуникацията,всичко е по-лесно. Което важи и за интимните отношения. Фейсбук, Инстаграм, Вайбър и още много други платформи дават идеалната възможност не просто да се запознаем с хора от противоположния пол, но и да добием по-ясна представа за него, заради достъпа до снимки, видеа и постове, съдържащи каква ли не информация и свързване в реално време. Това, разбира се, важи и за запознанствата, свалките и развитието на интимни взаимоотношения. Всичко става онлайн! Може би, защото не се налага да излизане от зоната си на комфорт, докато се разкриваме. Какво обаче се случва, когато обвързани хората, попаднат в клопката на онлайн флирта. Едва ли съществува сексуално активен  човек, който да няма поне една такава забежка и до тъмни доби да реди еротични реплики с някой грабнал интереса му. Кога обаче се стига до изневяра, стига ли се изобщо и все пак счита ли се такава комуникация за изневяра? Ще се опитаме да дадем отговор на тези въпроси.

Новата изневяра?

Броя на женените хора, които влизат в чатове за сексуални свалки расте непрекъснато сочи американско изследване. Повечето от брачните партньори, които влизат в секс чатове смятат, че в това няма нищо лошо, показват данните на проучването, извършено от специалисти от Университета във Флорида. Семейните двойки обаче са категорични, че приемат като изневяра виртуалните забежки на партньора си, дори и да не се стигне до физически контакт.
Интернет скоро ще се превърне в най-често срещаната форма на изневяра, твърдят специалисти. Някои са категорични, че това вече е факт.

В изследването са участвали мъже и жени на възраст от 26 до 60 години, които са влизали в чатове, ориентирани към женени двойки. Повечето от женените посетители в чата казват, че обичат своя партньор. Анонимността на интернет обаче позволява впускане в еротични преживявания, които бракът не винаги може да предложи. 

Освен това, този вид секс е привлекателен и заради знанието, че при него не трябва да полагаш усилия – срещи, цветя, да се местиш от любимия удобен диван, да се обличаш подобаващо, да водиш дамата на ресторант и да се притесняваш за контрацептиви. Когато си пред екрана, те успокоява мисълта, че във всеки момент можеш да спреш и просто да излючиш компютъра. 

Преход в реалността

Ако си свикнал на действителна физическа интимност с човека, виртуалният секс изглежда като евтин заместител. В началото е интересно, след това става съвсем безсмислено. Това е като да гледаш представление или изложба онлайн – може, но за малко. И нищо не замества истинското усещане. Което от своя страна води до търсенето и на физическото докосване. Интернет свалките са по-лесни за уреждане на среща, защото двамата партньори са се уговорили в чата, разменили са доста информация за себе си и са скъсили пътя до леглото, сочи проучването.

Повечето от хората влизат в подобни чатове от скука и от липса на сексуален интерес към партньора или водени от желание за нови изживявания и забавления. 1/3 от хората, участвали в проучването, са си определили среща. От тях всички с изключение на двама са имали сексуална афера. Един мъж дори е успял да осъществи цели 13 сексуални контакта с жени от чатовете.