Е, неизбежно е този неприятен период от месеца все някога да настъпи! Но дори и да ви изненада, никой не е казал, че трябва тотално да загърбите сексуалния си живот заради него! Все пак има разни митове и легенди, които се носят по отношение на секса по време на менструация. А ние ще ви представим някои полезни истини, които трябва да знаете, преди да се впуснете в това приключение, както и полезни съвети, за да направите това забавление малко по-комфортно.

Можете ли да правите секс по време на менструацията?

По време на репродуктивните години жената получава менструален цикъл около веднъж месечно. Освен ако течението не е много засилено, няма нужда да избягвате сексуална активност по време на менструацията, пишат специалисти. Въпреки че периодът на секс може да създаде леко неудобство, той е безопасен.

Сексът по време на менструация всъщност може да предложи няколко предимства, включително облекчаване на менструалните спазми.

Какви са предимствата?

Сексът по време на менструацията има няколко предимства:

  1. Облекчаване на спазмите

Оргазмите могат да облекчат менструалните спазми. Менструалните спазми са резултат от свиването на матката, за да освободи лигавицата си. Когато имате оргазъм, мускулите на матката също се свиват. След това освобождават. Това следва да донесе известно облекчение.

Сексът също така предизвиква отделянето на хормона ендорфин, които ще ви накара да се чувствате добре. Плюс това, занимаването със сексуална активност заема ума ви, което може да ви помогне да се абстрахирате от менструалния си дискомфорт.

  1. По-кратък цикъл

Правенето на секс може да намали период на цикъла ви. Мускулните контракции по време на оргазъм изтласкват съдържанието на кръв, което да доведе до скъсяване на дните, през които сте в цикъл.

  1. Повишено сексуално желание

Вашето либидо се променя през целия ви менструален цикъл, благодарение на хормоналния дисбаланс. Докато много жени казват, че половото им влечение се увеличава по време на овулация, което е около две седмици преди менструацията, други съобщават, че се чувстват по-развълнувани през дните на цикъл.

  1. Естествено смазване

Можете да приберете сухотата по-лесно. Кръвта действа като естествен лубрикант.

  1. Това може да облекчи главоболието ви

Около половината от жените споделят за главоболие по време на цикъла си. Въпреки че повечето жени с менструална мигрена избягват секс по време, много от тези, които правят секс, казват, че това частично или напълно облекчава главоболието им.

Какви са възможните нежелани реакции?

Най-големият недостатък на секса по време на менструацията е бъркотията. Кръвта може да попадне върху вас, вашия партньор и чаршафите, особено ако имате силно течение. Безпокойството може малко да повлияе на вашия комфорт и  забавления от секса.

Друга тревога за правенето на секс в този период от месеца е рискът от разпространение на полово предавани инфекции (ППИ) като ХИВ или хепатит. Тези вируси живеят в кръвта и те могат да се разпространят чрез контакт със заразена менструална кръв. Използването на презервативи всеки път, когато правите секс, може да намали риска от разпространение или прихващане на ППИ.

Можете ли да забременеете?

Ако не се опитвате активно да забременеете, използването на защита е добра идея, независимо в коя част от менструалния цикъл сте. Шансовете ви за зачеване са по-ниски през периода, но това не го прави невъзможно.

Ако имате кратък менструален цикъл, рискът от забременяване по време на менструация е по-висок.

Също така имайте предвид, че сперматозоидите могат да останат живи в тялото ви до седем дни. Така че има шанс да освободите яйцеклетка, докато сперматозоидите все още са в репродуктивния тракт, дори след като кръвотечението премине.

Трябва ли да използвате презервативи?

Използването на защита също ще ви предпази от полово предавани инфекции. Не само можете да хванете ППИ по време на менструацията си, но можете и по-лесно да го предадете на партньора си.

Накарайте партньора си да носи латексов презерватив всеки път, когато правите секс, за да намалите шансовете си да забременеете и да хванете ППИ. Ако вие или вашият партньор сте алергични към латекс, има и други форми на защита, които можете да използвате.

 

Представяме ви мъничко съвети как да постъпите в тази част от месеца, за да направите сексът по-комфортен:

  • На първо място бъдете отворени и честни с партньора си. Кажете му какво чувствате по отношение на секса по време на менструацията си и попитайте как той гледа на този въпрос. Ако някой от вас се колебае, говорете за причините, които стоят зад дискомфорта.
  • Ако имате тампон, извадете го!
  • Постелете тъмна кърпа върху леглото, за да уловите изтичането на кръв. А защо не секс под душа или ваната, за да избегнете изцяло бъркотията?
  • Дръжте мокри кърпички до леглото, за да почистите веднага след това.
  • Нека партньорът ви носи латекс презерватив. Той ще предпазва от бременност и ППИ.
  • Ако обичайната ви сексуална позиция е неудобна, опитайте нещо различно. Например, може да опитате да лежите настрани ,а партньорът ви да бъде зад вас.

Не позволявайте на менструацията ви да спре сексуалния ви живот. Ако свършите малко подготвителна работа, сексът може да бъде също толкова приятен през тези пет или повече дни, колкото и през останалата част от месеца. Може пък да се изненадате−да откриете, че сексът е още по-вълнуващ през този период.

 

Източник: Healthline