По случай 24 юли, Световен ден на BDSM, се вдъхновихме да направим няколко статии на тази тема. Потърсихме по-задълбочена информация от специалисти, участници и хора, който все още не са се сблъсквали с тези практики. Ще ви запознаем с правилата, начините и принадлежностите, които биха ви потрябвали. НО! Ще го направим както трябва!

Да направим едно уточнение: Ако просто си мечтаете някой от героите на „50 нюанса сиво” или „365 дни” да ви напляска и да ви дърпа за косата, тази статия НЕ е за вас. Фантазиите за пошляпвания, по-грубичък и ентусиазиран секс (защото никога или отдавна не ви се е случвало) и BDSM са напълно различни.

БДСМ  практиката се основава на еротичния обмен на власт, нетрадиционни форми на сексуални отношения, базирани на ролеви игри на господство и подчинение. Освен това, в БДСМ се предполага спазването на определени рамки – принципите за Безопасност, Доброволност и Разумност (SSC – Safe, Sane, Consensual). Физиологически БДСМ е основана на опитите да се повиши нивото на възбуда на човека за сметка на съзнателното нарушаване на едни или други социално-детерминирани условия или табу.

Ще отговорим на няколко въвеждащи въпроса, за да дадем повече яснота какво всъщност представлява.

  1. Ненормално ли е да харесваш BDSM?Елементът на властта присъства навсякъде – в работата, у дома, в политиката, в спорта и във връзките (били те интимни или приятелски). В желанието за съсредоточаване на властовия елемент в секса няма нищо ненормално, стига да разбирате какво правите и до колко можете да си позволите да го правите.
  2. Какво провокира желанието за BDSM?Това все още не е напълно известно. Може да се каже, че влияние оказват социалната среда, възпитанието и образованието. Скорошни проучвания показват, че 15% до 30% от западноевропейската популация има отношение към BDSM.
  3. Защо BDSM е заклеймено от обществото?Голяма част от обществото разполага с невярна информация относно BDSM. Ксенофобията (страх от непознатото) също играе голяма роля. На фетиша се гледа като на нещо вулгарно, грешно и насилствено, което не е така.

 

Кои са най-важните неща в BDSM?

  1. Разум

   Разумът е може би най-важния аспект от BDSM. Не забравяйте, че преди всичко трябва да подсигурите безопасността на вас и вашия партньор, независимо от ролята, която играете!

  1. Преговори и комуникация

Вторият по важност аспект е преговарянето и комуникацията между двете страни. Не влизайте в ролите си още докато обсъждате играта. Споделете фантазиите си, какво искате и какво не искате; определете лимит на поносимото и запазете правото си да спрете по всяко време.  Обсъдете къде може да се проведе играта и къде не бихте отишли за нищо на света. Всъщност, това е може би най-изискващата връзка по отношение на комуникацията. Трябва да говорите за това какво изпитвате преди и след играта, дори и в почивките.

Важно е да зачитате желанията си, особено на подчинения. Може да имате съмнения за „искам”, но „не искам” не бива да бъде поставяно под въпрос!

  1. Равна отговорност

И доминиращият, и подчиненият носят еднаква отговорност – за себе си и за другия. Не крийте информация, която може да се окаже ценна, като например здравословни проблеми и фобии. Дори да не сте съгласни с определена ситуация – кажете го. И не хвърляйте цялата отговорност върху доминиращия!

  1. Безопасни думи

В света на BDSM съществуват така наречените „безопасни думи” , които завоалирано предупреждават когато единия партньор не иска да прави повече това, което се случва в момента. Например, може да не искате да прекъснете акта, а да забавите темпото. Възможно е да ви изтръпне някой крайник, да ви се завие свят или да не ви достига въздух.

Някои от най-стандартните думи са „Червено”, „Жълто” и „Зелено”, или съвсем несвързани думи като "кораб" или "топка". Ако играта се извършва между двама постоянни партньора, те често сами си измислят дума.

Хубаво е думата да не значи нищо в конкретната ситуация – ако използвате „Спри!” и „Ох!”, партньорът може да възприеме това като предизвикателство и да продължи със заниманията си. Някои дори използват думи като „слон”, „бавачка” и тн. Изберете си кратка дума, която да запомните.

Много хора използват думите изразяващи цветове според значението на светофара:

  • Червено – „спри моментално, каквото и да правиш!”, или „имам нужда от помощ!”
  • Жълто – „давай по-полека, но не спирай”. В тези случаи доминиращият трябва да провери как е подчинения, ако е нужно да смени тактиката или играчката. Понякога подчиненият има нужда от вода или просто почивка.
  • Зелено – „О, дааа!”.  При използването на тази дума доминиращият трябва да продължи това, което прави.

Въпреки доминантно-подчинените отношения между партньорите, доминиращият трябва да обръща внимание и да следи състоянието на другия.

  1. Правото на избор

От гледна точка на безопасността е важно всичко да се случва по взаимно съгласие. Ако един от вас чувства, по каквато и да е причина, че не иска да прави нещо – не го правете. Дори някой друг да ви каже, че е напълно безопасно, дори другите да правят каквото не им е приятно, вие мислете сами за себе си!

 

Прости техники за начинаещи

Ако всички условия с уговорени, ето няколко идеи, с които да започнете, за да проверите дали и до колко тези практики са за вас. Или е по-добре да си останат фантазия…

Първоначално не е необходими да купувате много и скъпо оборудване, при положение, че не сте сигурни дали това е за вас.

  • Връзване и обездвижване: Използвайте шалчета и колани, които имате налични. Идеята е на обездвижите партньора си достатъчно, че на е извън зоната на стандартното и комфортното. Като начало може да са само ръцете. Но по-стегнато или и краката. И изследвайте границите си. Определете дали следващият път бихте отишли по-далеч.
  • Заслепяването: Отново шалчета или маска за сън ще свършат работа. Идеята е да се засили чувствителността на тялото и чувството за безпомощност.
  • Дисциплина - пошляпването: Шпатула или дървена лъжица са чудесни варианти за първия опит. Бъдете внимателни със силата, която прилагате при пошляпванията. Може да опитате няколко удара преди да започнете сесията, за да прецените силата и как ще се чувствате.
  • Отказване на удоволствие: Вибратор или виброяйце са идеални, ако сте решили да измъчвате подчинение, като отлагате оргазма му, като пускате и спирате вибрацията.
  • Изостряне на усещанията. Може да подсилите усещанията като изправите подчинения по връхна точка и малко преди оргазма да спрете и да започнете да дразните чувствителните зони на подчинение без гениталиите с бучка лед или разтопен восък. Това ще усили чувствителността, но няма да му позволи оргазъм.

След като сте изпробвали тези съвети и всичко е минало добре може да потърсите повече информация за определени, практики и оборудване. Не забравяйте всичко трябва да е по взаимно съгласие и с цел удоволствие.