Интиммата хигиена е деликатна, но важна за здравето на момичетата тема, която не се разисква охотно. Независимо дали от незнание, подценяване или престараване, много от тях допускат грешки, които в най-добрия случай водят до дискомфорт, но могат да причинят и сериозни проблеми. Какви са основните грешки, които застрашават интимното здраве и как можете да се  избегнат?
 
Поддържането на чистота в интимната област е неразделна част от всекидневната хигиена на тялото и повечето жени са убедени, че се справят задоволително с нея. Въпреки това грешките, които могат да бъдат допуснати било от недостатъчна, било от прекомерна или неподходяща грижа в чувствителната зона не са рядкост.
 
Прекомерна или неправилна грижа. Женските полови органи имат ефективен защитен механизъм - те поддържат среда с висока киселинност, дължаща се на производството на млечна киселина от вагиналните бактерии, известни още ката бактерии на Дьодерлайн. Тази естествена вагинална флора има решаваща роля в защитата срещу патогенни микроорганизми и естествената й бариера не бива да бъде разрушавана насилствено. Честото промиване на влагалището води точно до това - измиват се млечнокиселите.
 
Киселинността спира миграцията на инфекциозни причинители към матката. Нормалната кожа е с pH 5,5, докато здравото влагалище е с pH под 4,5. Тази киселинност може да се наруши при използване на обикновен тоалетен сапун или душ-гел и средата може да стане по-алкална, което да облекчи проникването на вредните бактерии. За почистването на гениталиите трябва да се избягва употребата на сапун и измиващи лосиони. Най-добрият начин за поддържане на хигиена в интимната област е използването на чиста вода.
 
Достатъчно е измиване един път дневно. С особено топлата вода също не бива да се прекалява, защото може да доведе до изсъхване на лигавицата. Гениталиите трябва да се измиват само външно. При това не се препоръчва използването на гъби и всякакви други помощни материали, в които се размножават вредни микроорганизми. Могат да се ползват специализирани средства за меко почистване на интимната зона, които хидратират, премахват вредната флора и раздразненията по лигавицата.
 
Вагинални промивки. Сред много жени все още се шири заблудата, че промивките изчистват влагалището и по този начин предпазват от развитието на заболявания в гениталния тракт. Ефектът, за съжаление, е точно обратният. Промивките нарушават естествената среда, в която се развиват млечнокиселите бактерии и те не могат вече да осъществяват защитната си функция.
 
Изследванията са доказали, че естествената влагалищна флора се повлиява негативно от извършването на промивки. По принцип влагалището не бива да се промива, освен ако това не е специално назначено от лекар и не се извършва с терапевтична цел. При влошено здравословно състояние влагалището има способността да се семопочиства и защитава. Появи ли се обаче неприятна миризма и вагинално течение, е добре да се консултирате с гинеколог, за да се установи причината за настъпилия дискомфорт.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg