Всички знаем колко важен е сексът е в отношенията с партньора. Без значение дали сме в дълга моногамна връзка, в процес на опознаване с човек, който ни харесва отскоро, или е нещо за една нощ, трябва да внимаваме какви думи изричаме голи под чаршафите, когато сме и най-уязвими.

Това не означава да не бъдем честни с партньора си, а да избягваме думи, които наистина могат да наранят, независимо дали умишлено или неволно.

Edna.bg проучи, кое е най-лошото нещо, което можем да кажем в леглото, според специалистите по взаимоотношения, комуникация и психично здраве.

  1. Правиш го грешно.

Дори да не получаваме удовлетворението, на което се надяваме, така формулирани, думи могат само да влошат нещата. Те могат да объркат всичко и веднага, обяснява експертът по отношенията Ейми Олсън, защото ще смутят човека до нас. Разбира се, че трябва да кажем какви нужди имаме, или как би било по-хубаво, но не и с тези думи. По-добре просто да предложим да го направи по начина, който искаме.

  1. Да се обърнем към някого с друго име.

Да се обърнем с името на старата си любов към половинката е огромен гаф, след който и двамата ще се чувстваме неудобно, а също така е твърде вероятно да остави трайни белези. "Сексът е интимно преживяване и много хора изпитват несигурност", обяснява психологът д-р Томас Ди Бласи. Затова казването на каквото и да е, което може да накара човека да се почувства неадекватен в леглото, би навредило. А ако все още изпитваме желание към бившата си половинка, значи ще е трудно да започнем здравословни отношения с нов партньор.

  1. Правил ли си тест за венерически болести.

Ясно е, че въпросът сексуалното здраве на партньора е важен и напълно оправдан. Ние трябва да го зададем и да получим честен отговор. Но това е и питане, което трябва да зададем далеч по-рано, а не в леглото, категорични са експертите.

  1. Било ми е и по-добре.

Сравняването на партньора с хора от миналото може да предизвика трайна несигурност. Да кажем нещо, което ще подкопае самочувствието им, е нараняващо и увреждащо, обяснява д-р Касандра ЛеКлер, старши преподавател в катедрата по комуникационни изследвания в Тексаския държавен университет. Този тип коментари засилват чувството на съмнение в себе и пречат и на бъдещи връзки. Дори това да не е партньорът за нас, не е необходимо да разбиваме увереността му за бъдещ партньор, който може да е по-подходящ.

  1. Имаш ли нещо против да си миеш зъбите...

Разбира се, добрата хигиена е важна и бихме се надявали партньорът ни да се придържа към високи изисквания, като нас. Но халитозата не е непременно знак за лоша хигиена. Дори човекът да си мие зъбите пет пъти на ден, пак може да има лош дъх сутрин. "Лошият дъх може да бъде симптом за храносмилателни проблеми“, казва пред Best Life Сандра Главан, която поддържа сайта Super Sensitive Sandi, който помага на хората да управляват безпокойството.