За много от младите майки секса след раждането се оказва проблемен. Поне в началото. Как най-бързо можете да се върнете към пълноценен полов живот и как да възродите радостта и удоволствието от секса?

Специалистите твърдят, че оптималното време за въздържание от секс след раждане е 6 седмици. Въпреки това някои жени се нуждаят от по-дълъг период. А някои от по-къс. Но при всички положения някъде след около месец и половина отново трябва да сте "на пистата". Или поне да се готвите за старта.

Ето четири основни правила, които трябва да спазите при връщането си към секса:

1. Говорете с партньора си.

Не се колебайте да споделята с партньора си как се чувствате, какви да вашите страхове и очаквания от първия път след раждането. Какво ще ви пречи в началото? След като родите на естрогена във вашия организъм ще му трябва време, за да се възстанови. Докато това не се случи, може да изпитвате сухота във влагалището и неприятно дразнене, които да правят секса неприятен. Докторите препоръчват използването на различни кремове и овлажняващи лубриканти.

2. Секс без проникване

На първо време дарете половинката си с интимни ласки и изключете секса с проникване. Пълноценния полов контакт може да замените с орални ласки. Английска статистика сочи, че около 20 на сто от жените изпитват болка и дискомфорт при проникването три месеца след раждането.

3. Нови пози

След раждането в тялото на жената неизбежно настъпят промени. Това може да доведе до активиране на нови ерогенни зони. Възможно е при тези пози, при които преди не сте изпитвали удоволствие, занапред да имате приятни усещанията. Тъй че, взимате един наръчник за позите в Кама Сутра и започвате да експериментирате.

4. Планирайте секса

Помолете родните или приятелките си 1-2 пъти седмично да посветят на вашето малко слънчице. Останали насаме с партньора си, посветете времето един на друг.