Оливия де Хавиланд - любимката на Холивуд, изиграла ролята на Мелани във филма „Отнесени от вихъра“ почина спокойно в съня си, в дома си в Париж на 104-годишна възраст. Източници съобщиха новината за кончината и в събота.

Покойната актриса беше последният останал член от актьорския състав на филма "Отнесени от вихъра“, заснет през 1939 година. 

Звездата получи пет номинации за Оскар само за този филм.

Писателката Лори Брукинс написа: „Сред звездите от Златната епоха на Холивуд, които все още бяха с нас, Оливия де Хавиланд блесна над всичко."

Родена в Токио през 1916 г., Оливия е дъщеря на британския патентен адвокат Уолтър и актрисата Лилиан.

По-късно, сестра ѝ Джоан Фонтейн също започва да се изявява на големия екран, градейки успешна кариера. Всъщност, между тях се заражда конкуренция, за която се твърди, че е възникнала по вина на майка им, и е била толкова силна, че те спират да си говорят през 1975 г. 

Съперничеството им нараства и те започват да се състезават не само за едни и същи роли по кастингите, но и за любовта на мъжете.

Оливия дебютира на сцената през 1933 г. в аматьорска продукция на „Алиса в страната на чудесата“.

Припомняйки изпълнението си, тя бе казала: „Всъщност се преместих в омагьосаната страна на чудесата на Алиса.И така, за първи път почувствах не само удоволствие от актьорството, но и любов към актьорството.“

Минава под венчилото два пъти - с Маркъс Гудрих и Пиер Галант, но и двата брака приключват с развод. Има 2 деца. 

Оливия участва общо в 49 филма, превърнали я в истинска знаменитост, а два от тях ѝ носят престижната награда "Оскар" - "Сълзите на майката" от 1946 г. и "Наследницата" от 1949 г.