Глобалният брой на жертвите на коронавирус надхвърли три милиона души на фона на многократни неуспехи в световната кампания за ваксинация и задълбочаваща се криза.

Броят на изгубените човешки животи, съставен от Университета Джон Хопкинс в САЩ, е приблизително равен на населението на Киев, Каракас или Лисабон. Той е по-голям от Чикаго (2,7 милиона) и е еквивалентен на Филаделфия и Далас, взети заедно.

Счита се обаче, че истинският брой е значително по-висок поради възможното държавно укриване и многото случаи, пренебрегнати в ранните етапи на огнището, започнало в Ухан, Китай, в края на 2019 г.

В световен мащаб смъртните случаи от COVID-19 отново се увеличават, достигайки средно около 12 000 на ден, а новите случаи също се увеличават, за да стигнат до 700 000 на ден.

„Това не е ситуацията, в която искаме да изпаднем след 16 месеца борба с пандемия, при прилагане на доказани мерки за контрол“, каза Мария Ван Керхове, един от лидерите на Световната здравна организация.

В Бразилия, където смъртните случаи стават около 3000 на ден, което представлява една четвърт от човешките животи, изгубени по целия свят през последните седмици, кризата е оприличена на "бушуващ ад" от един служител на СЗО.

Припомняме, че 15 100 души са починалите в страната, а само 121 са загубили битката с вируса за последното денонощие.