Британският премиер Борис Джонсън обяви, че отлага облекчаването на ограниченията срещу Covid-19 с 4 седмици заради увеличението на случаите на заразяване с „индийския“ (Делта) щам в страната. По неговите думи, „е разумно да се изчака още малко“ и потенциално до 19 юли, пише Independent.

Но при конкретен въпрос на журналисти, министър-председателят призна, че е възможно „локдаунът“ да продължи и след 19 юли. Въпреки закъснението от четири седмици обаче, г-н Джонсън заяви, че ограничението на броя на гостите на сватбите е премахнато, стига да се запази социалното дистанциране.

Съобщението на премиера дойде, когато анализът показа, че процентът на новите инфекции в Англия се е покачил до най-високото си ниво от 2 март насам. Около 37 729 нови инфекции са регистрирани в Англия през седемте дни до 9 юни, според обществената служба за здравеопазване.

От там също така съобщават, че Великобритания е регистрирала 7 742 нови инфекции само за последните 24 часа - най-високият еднодневен сбор от февруари.