Новите случаи на COVID-19  за последните 24 часа във Великобритания са 3242,  a починалите са 492 . Въпреки това на Острова започва първия етап от смекчаването на карантинните мерки.

От днес на британците е разрешено да излизат неограничен брой пъти, както пеша, така и с авотомобил, включително до отдалечени места за отдих, до обществени паркове и плажове.

Хората, които живеят заедно, ще могат да прекарват време на открито със свои познати, приятели или роднини, които живеят на друг адрес. Разрешават се обаче среща само между двама души, при това на 2 метра разстояние един от друг. Засега облекченията ще важат само в Англия, но не и в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

„Наблюдаваме внимателно какво се случва в други страни и е показателно, че в някои от тях, където са въведени облекчения, броят на заразените отново се увеличава. Това е много ясно предупреждение за нас да не предприемаме твърде бързи или безразсъдни действия. Надявам се, че хората в страната разбират това“, заяви Борис Джонсън.

Властите призовават възможно най-малко да се ползва общественият транспорт, като се предпочита придвижване пеша, с велосипед или личен транспорт. Всички, пристигащи в страната ще бъдат поставяни под карантина за две седмици. Оказва се обаче, че пандемията е оставила жесток отпечатък върху британската икономика.