Почти 80% от преболедувалите COVID-19 имат проблеми със сърцето, показват прегледи със скенер. Някои от тях може тепърва да имат сериозни проблеми, твърди д-р Валентина Пунтман от Университетската болница във Франкфурт пред Ройтерс, цитирана от dnevnik.bg. Става дума предимно за случаи на миокардит - опасно възпаление на сърдечния мускул, както и на ендокардит - възпаление, което може да обхване и клапите, вероятно заради това, че коронавирусът директно атакува сърцето.

Сред 100 пациенти на възраст между 45 и 53 години значително мнозинство (78%) са показали при преглед с уред с магнитен резонанс такива възпаления. От тези сто пациенти 67 са се възстановили вкъщи, но 33 се е наложило да лежат в болница. MRI преглед е бил направен на половината бившите пациенти, когато са минали 2 месеца след поставянето на диагнозата. 36 са се оплакали, че продължават да страдат от задух и обща отпадналост, а 71 са имали кръвни маркери за щети по сърдечния мускул.

В сравнение с хора на същата възраст, които не са заразени с COVID-19, се оказва, че сърцата на преболедувалите изпомпват по-слабо кръвта и показват други рискови фактори за сърдечни кризи. Според д-р Пунтман тези аномалии са признак за постоянни проблеми за тези хора. Нямаме преки доказателства за трайни последици, като развиване на сърдечни кризи, но след няколко години е напълно възможно това да се превърне в огромно бреме предвид на това, което ни е известно от други вирусни състояния със сходно въздействие върху сърцето.