Унгария ще е първата държава, която ще преговаря за доставки на природен газ в новите условия на задълбочаващо се напрежение между Запада и Русия и прекратяването на плановете за строеж на „Южен поток”, пишат руските медии.

Договорът на Унгария за доставки на газ изтича в края на тази година и премиерът на страната Виктор Орбан се надява да постави въпроса по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Унгария на 17 февруари, съобщава агенция ТАСС.

„Искаме да променим сега действащото споразумение, чийто срок изтича през 2015 година, но не знаем каква ще бъде цената”, коментира маджарският премиер. Той посочва още, че няма да настоява за подписването на дългосрочен договор, но новото споразумение „задължително трябва да бъде гъвкаво”.

Годишно Унгария потребява по около 6 млрд. куб. метра природен газ. Очакванията са, че Будапеща ще подпише краткосрочен договор за доставка, докато бъдат уточнени неясните в момента трасета на руски газ за Европа. Унгария ще поиска и условия за реекспорт на природния газ.

Според източник на руското издание “Коммерсант” подписването на краткосрочни договори с „Газпром” ще бъде една от препоръките на ЕК за новия Енергиен съюз. Традиционно договорите за доставка на газ достигат до срок и от над 20 години.

TrafficNews.bg