Руските сили купуват сателитни интернет терминали Starlink в арабските страни за използване на бойното поле, съобщи във вторник Главната дирекция за разузнаване на Украйна (ГУР), цитирана от "Ройтерс".

Притежаваната от Илон Мъск услуга е жизненоважна за комуникациите на бойното поле на Киев, но украински официални лица казаха, че руските сили също разчитат все повече на нея по време на почти двегодишната си инвазия.

Главната дирекция за разузнаване (ГУР) на министерството на отбраната публикува това, което каза, че е аудиозапис на двама руски войници, обсъждащи закупуване на единици от арабски доставчици за около 200 000 рубли (2200 долара) всеки.

"Държавата-агресор Русия купува комуникационно оборудване, включително сателитни интернет терминали Starlink, за използване във войната в арабските страни", каза министерството в Telegram.

В понеделник говорителят на GUR Андрий Юсов каза, че руските сили купуват терминалите чрез неуточнени трети страни.

Starlink заяви, че не прави бизнес с Русия, нито оперира на руска територия. Кремъл каза, че терминалите не са нито сертифицирани за използване в Русия, нито са официално доставени в Русия и следователно не могат да бъдат използвани.