Украйна е получила 20 бронирани коли тип "Саксон" (Saxon), британско производство. Машините са без оръжие.
Това съобщи секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олександър Турчинов, цитиран от ТАСС и БТА.

По време на посещение в учебния център в Киев на Националната гвардия той каза, че в близко бъдеще ще бъдат доставени още 55 такива превозни средства. По думите му машините пристигат без инсталирани оръжия, с каквито ще бъдат оборудвани в заводите на държавния концерн "Укрооборонпром".

Преди дни Франция и Германия обявиха, че няма да въоръжават Украйна.

По-рано днес украинският президент Петро Порошенко съобщи, че ден след сключването на новото споразумение за прекратяване на огъня, страната му все още е далеч от мира. Той отбеляза, че никой не вярва, че клаузите на споразумението, подписано в Минск, ще бъдат спазвани стриктно, и допълни, че няма никакви гаранции за изпълнението на постигнатите договорки.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред руското радио "Коммерсант FM", че разузнаването на Алианса разполага с "документални данни" за военно присъствие на Русия в Югоизточна Украйна. Според нето опълченците не биха постигнали успехи без руска подкрепа.

"Нашите средства за разузнаване предоставят документални данни за военно присъствие на Русия в Източна Украйна. Ние виждаме това от данните на независими източници, независими журналисти, но получаваме също информация и от неправителствени организации, които ни съобщават за загинали руски военнослужещи в Украйна", каза той.

Конкретни факти Йенс Столтенберг не посочи.

Русия ще проследи как се изпълнява Минските договорености относно дани за чуждестранните граждани от ЕС, воюващи в Украйна, заяви постоянният руски представител в ЕС Владимир Чижов по повод изявлението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че няма информация граждани на ЕС да воюват като наемници в украинския конфликт.

"За всеки непредубеден информиран наблюдател не е тайна, че в конфликта в Източна Украйна участват граждани от редица страни. Да, в Донбас воюват и руски граждани, ние никога не сме отричали това, но и от двете страни има граждани от редица други държави, включително граждани на страни от ЕС", подчерта Чижов.

По-рано днес хърватското Министерство на външните работи потвърди, че 8 хървати се сражават в Украйна на страната на правителството, но уточни, че хърватската държава няма никакво отношение към заминаването им и не подкрепя техните действия.

TrafficNews.bg