Полицията в Италия е ударила мрежа на мафията, която е отклонила 110 млн. евро от европейски фондове, съобщава Ройтерс.   Операцията е била с име  "Уотърфронт" и е била  насочена срещу калабрийската мафия „Ндрангета”

От полицията съобщава, че са задържани 63 души, от които 11 чиновници.  Те са заподозрени в измама, корупция и отклоняване на обществени фондове.

"Тази престъпна мрежа е имала за цел да поеме контрола над системата за всички обществени поръчки в Калабрия", съобщи полицията. На 14 от арестуваните беше постановена мярка задържане под стража.

 По време на операцията са били конфискувани финансови активи на 45 лица и 35 предприятия, намиращи се в районите на Калабрия, Рим и Тоскана.

 Според следствието картелът е бил организиран с помощта на множество предприятия, които са спечелили "най-малко 22 обществени поръчки, извършвайки системна измама, насочена срещу региона на Калабрия и Европейската комисия". Седем от тези поръчки, от 2007 до 2013 г., са засягали 42 милиона евро от фондове на ЕС, предназначени за развитие на общината Джоя Тауро и нейното крайбрежие.