Японски учени твърдят, че са измислили как да използват анализ на урината, за да определят дали коронавирусът ще предизвика тежка форма на COVID-19 в пациентите. Това съобщи телевизионният канал NHK, цитиран от РИА Новости.

Служители на Националния център за международни медицински изследвания на Япония проучиха връзката между концентрацията на маркери за увреждане на бъбреците - L-FABP протеини, съдържащи се в урината с нисък прием на кислород - с промени в симптомите на пациенти със заболяване COVID-19, които първоначално са преминавали в лека форма.

В резултат на тестването на 41 души,  учените установявали, че от 13 пациенти с повишена концентрация на L-FABP протеин в урината, осем се почувстват по-зле в рамките на седмица, а двама от тях изискват вентилация.

В същото време не се наблюдава влошаване на симптомите при други 28 души с концентрация на L-FABP в урината, която не надвишава нормата. Увеличаване на концентрацията на протеина L-FABP, който свързва чернодробните мастни киселини, само по себе си говори за остро бъбречно увреждане, което представлява риск от усложнения.