Турция започва да разхлабва мерките от 11 май. Това обяви президентът Реджеп Ердоган. Още тогава ще могат да отворят врати отново бръснарниците и салоните за красота.

Ще се следи за спазването на всички хигиенни мерки, както и ще бъде намален техният капацитет, както и в България.

Планува се да се  разреши и отварянето на моловете.

Ердоган каза още, че ще бъде разрешено на хората над 65 години да се разхождат на открито за няколко часа, дори по време на наложен полицейски час. Експериментът ще започне в неделя, 10 май, като само възрастните ще имат право да излязат между 11 и 15 часа.

Места за карантина в хотелите, защитно облекло за персонала и редовна дезинфекция са част от мерките, при които ще премине туристическият сезон в Турция тази година, съобщава частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

В местата за карантина ще бъдат настанявани туристи с висока температура, кашлица или други симптоми, будещи тревога за тяхното състояние. Служителите на туристическите обекти ще преминават през специално обучение за предпазване от COVID-19, ще са снабдени със специално защитно облекло, а цялото оборудване ще бъде редовно дезинфекцирано

Затворени остават фитнес салоните и СПА-зоните в хотелите, а в басейна ще се влиза само при спазване на определени правила.

Първите самолетни полети извън страната са планирани за 12 юни, а първите гости ще са от Германия и Русия - двете страни, които традиционно изпращат най-голям брой туристи в страната. Вътрешните полети ще бъдат възобновени още след Рамазан байрама (23-26 май).