Тропическият циклон Пам, опустошил в края на миналата седмица малката тихоокеанска островна държава Вануату, продължава да се придвижва на юг и се приближава към Нова Зеландия, съобщи ТАСС.  Добра новина за новозеландците стана намаляването на силата на циклона, който тези дни достигна пета, максимална категория (със  скорост на вятъра 300 км/ч), но днес леко отслабна. Освен това метеоролозите съобщиха, че епицентърът на циклона ще заобиколи Нова Зеландия от изток. 

При все това в много райони на новозеландския Северен остров скоростта на поривите на вятъра тази сутрин достигаше около 40 км в секунда (144 км/ч). Няколко низинна райони на острова бяха наводнени от проливни дъждове и властите евакуираха местните жители. В няколко града е прекъснато електричеството.

Президентът на Вануату Болдуин Лонсдейл заяви в интервю за Асошиейтед прес, че циклонът, ударил архипелага в Южния Пасифик бил "чудовище", разрушило или повредило 90 процента от сградите в столицата Порт Вила. Лонсдейл посочи, че според последните информации шест души са загинали и 30 са ранени в Порт Вила. По данни на ООН най-малко 44 души са загинали в целия архипелаг, съставен от 80 острова, с някои от които комуникацията е прекъсната в резултат на стихията. Министърът на външните работи на Нова Зеландия Мюрей Маккъли заяви, че циклонът Пам ще стане огромно хуманитарно изпитание за целия тихоокеански регион, съобщи ТАСС.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК!

TrafficNews.bg