Цената на петрола се качи до най-високи стойности от повече от 7 години. Суровият петрол тип “Брент” надмина 87 долара за барел, което не се беше случвало от края на 2014-та. Прогнозите на експертите са, че цената ще продължи да расте. Конкретният повод за сегашното повишение стана атаката с дронове, която осъществиха бунтовниците в Йемен срещу съоръжения в Абу Даби.

Въпреки уверенията на обединените арабски емирства, че това няма да наруши доставките, търговците се притесняват от нови подобни атаки. Причините за поскъпването в световен план са и очакваното голямо търсене на петрол през лятото, на фона на малко запаси в хранилищата. Към това се добавят проблеми с добива в Еквадор, Либия, Нигерия и Казахстан.

 „Нашите прогнози са устойчиви вече няколко години. Ние предвиждаме, че следващата година цената на петрола ще е над 114 долара за барел. Това е усреднена цена на годишна база, но като пикова стойност може и да видим 120 долара. Други анализатори дори предвиждат сериозно увеличение за 2022-ра, но нашите модели предполагат ръста да е по-късно”, заяви Амрита Сен, основател на компанията за анализи Energy Aspects.