Църквите в Гърция ще приемат отново вярващи днес. Това стана възможно след съвместно решение на министерствата на здравеопазването и на вероизповеданията в страната.  

Решението се отнася както до редовните църквовни служби, така и за церемонии като сватби и кръщенета. То ще бъде в сила до 5 юни, след което ще бъде преразгледано от властите.

За да се спре разпространението на коронавируса, църквите и манастирите в Гърция бяха затворени в средата на април. Те ще работят отново при стриктно спазване на здравните изисквания, съобщава гръцкото издание „Катимерини“.

Правителството е определило строги граници, според които на площ от 10 квадратни метра може да има само един човек, а разстоянието между посетителите в храмовете и свещениците трябва да бъде поне 1,5 метра. В местата за поклонение с размер над 500 квадратни метра максимално допустимият брой посетители е 50.

Препоръчва се използването на маски, антисептични гелове за ръце или кърпички е задължително за всички, които влизат в църква или друго религиозно място.