Трима души са били убити при стрелбата в гимназията "Оксфорд" в американския щат Мичиган. Осем души са пострадали, двама от които са в болница с огнестрелни рани. Сред пострадалите има и един учител.

"На пресконференция полицията съобщи, че при стрелбата са убити трима души, а други шестима са ранени", съобщават местни медии.

Докато е бил в училището, нарушителят е произвел между 15 и 20 изстрела с полуавтоматичен пистолет, с който е бил задържан. Починалите най-вероятно са възпитаници на гимназията, заяви служител на местните правоохранителни органи.

Според полицията стрелецът е 15-годишен ученик. Той е задържан. Той е използвал полуавтоматично оръжие, което е закупено от баща му.

Видеокамерите в училището показват, че момчето е започнало да стреля, след като излязло от тоалетната.

Мотивът за стрелбата все още не е ясен. Властите проверяват и данни, че момчето е споделяло снимки на мишена и огнестрелни оръжия в социалните мрежи.

„Сърцето ми е към семействата, понасящи невъобразимата мъка от загубата на любим човек“, каза президентът Джо Байдън пред репортери при обиколка на технически колеж в Минесота.

Последната от дълга поредица от стрелби в училищата в САЩ вероятно ще разпали дебати относно контрола върху оръжията и грижите за психичното здраве, като много щати позволяват лесен достъп до огнестрелни оръжия, докато разстройствата на психичното здраве често остават нелекувани.