Горските пожари в Австралия поглъщат все по-големи площи. Огромен огнен ад се образува на континента, след като три пожара се сляха в едно. Стихията е с размера на Манхатън, предаде CNN.

Според прогнозите на специалистите събота е най-катастрофалния ден досега във вече опустошителния сезон на пожари. Пламъците са се комбинирали само за една нощ в района на Омео в щата Виктория, създавайки огнен ад от 6000 хектара (23 квадратни мили), сочат данни на Департамента по околна среда, земи, води.

В съседния щат Нов Южен Уелс пожарите остават извън контрол. През последните месеци там е са изгорели 264 000 хектара (1020 квадратни мили) земя.

Властите предупреждават за влошаване на условията и очакват още по-катастрофални мащаби на стихията. В гасенето на пожарите са мобилизирани 3000 военнослужещи. 

От септември досега пожарите в Австралия са изпепелили над 5 милиона хектара земя. Най-малко 7 души са загинали само в Нов Южен Уелс. Стотици семейства загубиха домовете си в пламъците. 

Еколози от университета в Сидни предупредиха, че са умрели около 480 милиона бозайници, птици и влечуги. Много от видовете, населяващи континента, са застрашени - кенгуру, валаби, вомбати, ехидни, посуми. Начело на стряскащата класация обаче са коалите. Според прогнозите те са най-тежко засегнати от горските пожари и са изгубили значителни територии от хабитата си. 30% от популацията на торбестите животни в Нов Южен Уелс вече е загубена, сочат данните.

 

Половин милиард животни са загинали в адските пламъци в АвстралияСтотици семейства загубиха домовете си в огнената стихия, обстановката на континента се влошава