Трагедията в Австралия продължава и през 2020 г. Огнената стихия на континента отново се разраства, а специалистите предупреждават, че новата вълна от пламъци ще е дори по-страшна от предишната. Около два месеца след избухването на първите горски пожари, властите в най-населената част на континента Нов Южен Уелс обявиха извънредно положение.

Температурите се повишават, а това представлява допълнителна опасност за местните жители, както и за спешните екипи, които се борят със смъртоносните пламъци. 

"Искаме да сме сигурни, че сме взели всички необходими мерки, за да се изправим пред ужасяващия уикенд, който предстои", заяви министър-председателят на източния австралийски щат Гладис Береджиклян.

Най-малко 7 души са загинали само в Нов Южен Уелс. Трима от тях са доброволци, участващи в спасителните акции. Стотици семейства загубиха домовете си в пламъците. В щата има активни над 100 пожара. Това е и причината местната полиция да евакуира хиляди хора, сред които и много туристи. Евакуацията блокира основните пътища. 

Според тревожна статистика почти половин милиард животни са изгубили живота си в адските пламъци от септември насам. Еколози от университета в Сидни предупредиха, че са умрели около 480 милиона бозайници, птици и влечуги. Много от видовете, населяващи континента, са застрашени - кенгуру, валаби, вомбати, ехидни, посуми. Начело на стряскащата класация обаче са коалите. Според прогнозите те са най-тежко засегнати от горските пожари и са изгубили значителни територии от хабитата си. 30% от популацията на торбестите животни в Нов Южен Уелс вече е загубена, сочат данните.

По-голямата част от спасителните организации в Австралия разчитат на дарения и нямат капацитет да се грижат за голям брой животни. Въпреки това от "Информационни, спасителни и образователни услуги за дивата природа" се притесняват, че при тях не постъпват толкова спешни случаи, колкото са очаквали. Според доброволците това е така, защото значителна част от животинките не са оцелели след пламъците. Все още е рано да се прогнозира колко животни общо ще бъдат изгубени в пожарите, тъй като много от тях все още бушуват извън контрол в цялата страна.