Президентът на САЩ Доналд Тръмп в сряда заплаши, че ще регулира или закрие социалните медии за задушаващи консервативни гласове, ден след като Twitter приложи предупреждение към някои от своите туитове, каращи читателите да проверят твърденията на президента.

Без да предлага доказателства, Тръмп отново обвини подобни платформи в пристрастие, туитвайки: „Републиканците смятат, че платформите за социални медии напълно заглушават гласовете на консерваторите. Ние силно ще ги регулираме или ще ги затворим, преди изобщо да допуснем това да се случи. “

Президентът, който е потребител на Twitter с повече от 80 милиона последователи, добави: „Почистете постъпката си, СЕГА !!!!“

Заплахата на Тръмп да закрие платформи като Twitter Inc (TWTR.N) и Facebook (FB.O) беше най-силната му все още в рамките на по-широк консервативен отзвук срещу Big Tech.

Акциите на двете компании паднаха.

Twitter за първи път добави етикети за проверка на фактите в туитовете на Тръмп, след като във вторник той направи необосновани претенции за гласуване по пощата. Той прикрепи син удивителен сигнал към туитовете си, за да предупреди, че твърденията му са неверни и са били развенчани от проверка на факти.

В ранните сутрешни постове в сряда републиканският президент отново взриви бюлетини за поща. В трети туит той заплаши с "големи действия" срещу Twitter.

Говорителят на Twitter отказа коментар за туитовете на Тръмп. Facebook не отговори веднага на искане за коментар.

През последните години Twitter затяга политиката си на фона на критиките, че подходът му е позволил да процъфтяват злоупотреби, фалшиви акаунти и дезинформация.

Техническите компании бяха обвинени в антиконкурентни практики и нарушаване на поверителността на потребителите. Apple, Google, Facebook и Amazon са изправени пред антимонополни проучвания от Министерството на правосъдието на САЩ, Федералната комисия по търговията, генералните държавни адвокати и американския комитет в Конгреса.