Приложението ТикТок съвсем скоро може да бъде напълно забранено в САЩ. Това заяви президентът на страната, като каза,че още днес ще бъдат предприети и действия за това.

"Що се отнася до ТикТок, забраняваме ги на територията на САЩ", заяви Тръмп пред медиите на борда на самолета Еър форсе уан, с който се връщаше от Флорида. Президентът каза, че може да използва извънредни икономически правомощия или указ, за да наложи това решение.

Видеоприложението предизвиква опасения в САЩ, че китайското правителство може да цензурира критични към него клипове, или да получи информация за потребителите, отбелязва Асошиейтед прес. Компанията настоява, че не цензурира клипове и не би предоставила на Пекин данни за американски потребители, дори ако китайските власти поискат това.

По-рано беше публикувана информация, че администрацията на Тръмп планира да нареди на китайското предприятие ByteDance да продаде дела си в приложението. Вчера американски медии съобщиха, че софтуерният гигант Майкрософт води преговори да го закупи.