Американският президент Доналд Тръмп на няколко пъти е предложил да се обстрелват урагани с ядрени оръжия, за да не удрят бреговете на Съединените щати, твърдят анонимни източници от Вашингтон, цитирани от “Индипендънт”.

Един от последните случаи, в които Тръмп предложил тази радикална и необичайна идея бил по време на събрание за вътрешната сигурност на Щатите. Идеята му обаче не е нова, тъй като има данни, че е предлагал това още през 2017 г.

“Защо просто не ги взривим?”, казал Тръмп по време на брифинг за наближаващ ураган, твърди един от източниците. По думите му предложението оставило без думи всички в стаята. След като успели да се съвземат от първоначалния шок, казали на американския президент, че “ще проучат нещата”.

“Всички бяхме удивени. След срещата си казахме “Боже, какво да правим с това?!”, коментира източникът.

Идеята за използване на ядрени оръжия като начин за разпръскване на големи буреносни системи далеч не е нова. Тя се появява за първи път през 50-те години, когато е била подкрепена от редица учени и държавни агенции в Съединените щати.

През 1959 г. метеорологът Джак У. Рийд предложил ядрени подводници да изстрелват ракети в окото на ураган и по този начин да го накарат да се разпадне. По думите му това би било едно от “миротворните” приложения на ядрените оръжия