Писмо на американския президент Доналд Тръмп до турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, в което той го убеждава да постъпи "правилно и по хуманен начин" в Сирия, беше публикувано преди няколко часа по световните медии. В първите редове посланието а за постигане на "добра сделка" и разговор между двамата. Тонът обаче съвсем не е пожелателен и в писмото дори се използват не особено прикрити ултиматуми. 

"Не искаш да си отговорен за убийството на хиляди хора и аз не искам да съм отговорен за разрушаването на турската икономика, а ще го направя", се казва в текста, като се добавя, че вече е даден само малък пример за възможните действия на САЩ срещу Турция в рамките на случая с американският пастор Андрю Брансън. 

Въпреки че писмото се появи първо по близката до Белия дом телевизия "Фокс бизнес", редица от световните лидери и анализатори не смееха да разглеждат документа като автентичен преди да получат потвърждение от администрацията на американския президент. Белия дом потвърди, че писмото е изпратено на 9 октомври. 

В него са описани и част от събитията, които се случват към този момент, като става ясно, че Тръмп е опитал да убеди колегата си от Анкара да преговаря с главнокомандващият на Сирийските демократични сили ген. Мазлум, който щял да направи отстъпки, на които до момента никога не е бил склонен.

Изглежда обаче, че Ердоган не е взел предвид написаното, тъй като в същия ден турските сили започнаха военната си операция "Извор на мир" в североизточна Сирия, която продължава и днес. Вече осми ден Анкара е във военно настъпление срещу кюрдските бойци, които потърсиха защита от правителствените сили в Дамаск.

"Историята ще погледне благосклонно на теб, ако направиш това правилно и по хуманен начин. Ще бъдеш запомнен като дявол, ако добрите неща не се случат. Не се прави на труден човек. Не бъди глупак. Ще ти звънна", завършва обръщението си Тръмп.

Путин дори изпрати американският държавен секретар Майк Помпео и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс да се срещнат с Ердоган, за да преговарят, ала на този етап Ердоган отказваше да ги приеме, под предлог, че би разговарял само със самия Доналд Тръмп. Изглежда обаче, че днес срещата между високопоставените американски служители и президента на Турция, все пак ще бъде факт. 

Междувременно бе уговорена и среща между Ердоган и руския президент Владимир Путин на 22 октомври в руския град Сочи. Путин покани турския президент в телефонен разговор във вторник. В телефонния разговор Ердоган и Путин са изтъкнали необходимостта да не се допусне сблъсък между турските и правителствените сили в района на конфликта.