От 10 дни американският президент Доналд Тръмп пие лекарството хидроксихлорохин. Това съобщи самият той пред Ройтерс. Той бе категоричен, че не е болен от коронавирус, като го тествали "на всеки няколко дни" и пробите винаги излизали отрицателни. Освен това нямал симптоми на COVID-19. Той започнал да взима базираното на хинин лекарство срещу малария по своя инициатива.

"Попитах лекарите дали мога да го пия и те ми казаха - ако искаш, давай", заяви Тръмп пред репортери. Президентът каза още, че "има голяма вероятност хидроксихлорохина да има положително действие". Милиардерът каза, че пиел "по едно хапче всеки ден". Тръмп и преди е правил изказвания в подкрепа на употребата на медикамента като мярка за борба с коронавируса.

Експерти предупреждават, че хидроксихлорохин не трябва да се приема масово, защото има странични ефекти и може да изкара сърцето от ритъм. Подобно предупреждение отправи Френската агенция по лекарствата, а преди няколко дни това обяви и Европейската агенция по лекарствата.