Нов тест за откриване на изградени антитела срещу кроновируса в Китай е показал тревожни данни. Изследването е установило, че една трета от прекаралите вируса, има много ниско ниво на имунна защита и е податлива на повторно заразяване. Това е голям удар по идеята за бързо тестване и откриване на здрави хора, изкарали вируса, които да не могат да се заразят отново. Оказва се, че това съвсем не е сигурно, пише Дейли Мейл. В изследването са участвали 200 пациенти, които вече са дали положителна проба за коронавирус и са били излекувани. При една трета от тях нивата на антитела са много ниски, което не ги предпазва със сигурност от нова зараза. В 10 от пациентите, пък не са били открити никакви антитела.

Антителата са протеини, изработени от имунната система в отговор на инфекцията. Наличието им в организма показва, че човек е прекарал заболяването - често без да знае, поради липса на симптоми, и не е податлив на ново заразяване поне в близко бъдеще. Изследването в Китай е проведено сред хора с лека проява на коронавируса. 30-те процента с ниски нива на антитела са били млади. Нивата на защитните протеини нараствали с възрастта на пациентите. Хора между 60 и 85 години имали тройно количество антитела в сравнение с такива от 15 до 39 години. Това потвърждава тезата, че заболяването е най-смъртоносно, когато провокира свръхреакция на имунната система. Такава се наблюдава при хора над 70 години.


Предмет на по-задълбочено прочуване е дали и доколко пациентите с ниски нива на антителата мога да се заразят повторно и каква е вероятността за това. Досега се считаше, че хора, прекарали вируса, не могат да го хванат отново и проведените тестове с маймуни доказаха тази теза. Изследването в Китай обаче поставя под съмнение дали всички прекарали вируса са в състояние да изградят надежден имунитет.