Афганистанските талибани поддържат тесни връзки с престъпните мрежи за трафик на наркотици, отвличания и незаконна експлоатация на мини, гласи доклад на ООН, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес. 

„Те се държат по-скоро като мафиоти, отколкото като бъдещо правителство“, се казва в доклада, съставен от експертна комисия на Световната организация. 

Експертите описват как талибаните печелят годишно над 1 млн. долара от мините за лазурит в провинция Бадахшан, като заплашват миньорите и заставят шофьорите на камиони, пренасящи ценния камък от мините, да им плащат откупи. 

Освен това талибаните прибират около 2/3 от приходите от хромните мини в провинция Пактика и 16 млн. годишно от рубиновите мини източно от Кабул. 

Зачестилите след 2005 г. отвличания с цел откуп им носят още 16 млн. долара годишно, се казва в доклада. 

Експертите на ООН изразяват опасения, че това ще издигне нови пречки през помирението в Афганистан, защото талибаните нямат икономически интерес от него и препоръчват Съветът за сигурност на ООН да прилага по-ефикасно режима на санкции срещу талибаните, за да пресече връзките им с организираната престъпност, добавя АФП. 

TrafficNews.bg