Близо са вече жертвите на тайфуна Дамрей, връхлетял централните и южни крайбрежни райони на Виетнам. Други 22-ма души се водят за изчезнали. Сред тях са и 17 членове на екипажи на малки търговски кораби, потънали край бреговете на провинция Бин Дин. 74 други членове на екипажите бяха спасени по-рано, предават световните агенции. Съобщава се за поройни дъждове над цял Виетнам. Стихията е разрушила изцяло над 600 къщи и частично - близо 40 000.

Виетнамската служба за бедствени ситуации предупреди за очаквани наводнения в ниски крайбрежни райони, а също за внезапни резки покачвания на реки и земни свличания в планинските райони на страната. Около 30 000 души са евакуирани от местните власти.

Дамрей достигна виетнамските брегове в събота с пориви на вятъра до 25 метра в секунда. Това е 12-тият мощен ураган, връхлетял страната тази година. Най-силно пострадал е южният град Нячанг. Сериозни щети има и в Дананг, намиращ се на 500 км на север. Градът е заплашен от наводнения и свлачища. Именно в Дананг в понеделник трябва да започне срещата на върха на организацията Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), отбелязва ДПА.

Предвидено е президентът на САЩ Доналд Тръмп да пристигне за участие във форума на 10 ноември. Очаква се в него да участват също неговите колеги от Китай и Русия - Си Цзинпин и Владимир Путин.