Световната здравна организация обяви няколко условия, на които трябва да отговарят страните, ако искат да смекчат въведените карантинни мерки. Това заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от световните агенции. Според него облекчаването на социалните и икономическите ограничения трябва да се извърши много предпазливо, тъй като в противен случай се рискува ново избухване на зараза, което може да е още по-тежко.

На първо място правителствата трябва да се уверят, че епидемията от новия коронавирус е под контрол. Според новите насоки на СЗО това означава, че здравните власти трябва да знаят произхода на всеки отделен случай на заразяване и на всеки клъстър от заразени. Националните здравни системи също така трябва да могат да откриват, тестват, изолират и лекуват всеки нов заразил се човек, а всички неотдавнашни социални контакти на всеки заразен трябва да се проследяват. Трябва да се ограничат и рисковете от заразяване в потенциални огнища като болници и старчески домове.

Четвъртото условие според шефа на СЗО е да се въведат превантивни мерки на работните места, в училищата и на други основни места. Това включва физическо дистанциране, спазване на хигиена и по възможност измерване на температурата. Държавите също така трябва да контролират риска от внасяне на заразени от чужбина, като засичат заразените пътници и карантинират пристигащите от рискови държави. Според Тедрос е важно "обществата да бъдат напълно информирани и ангажирани с приспособяването към новите норми на поведение", за да се избегнат нови заразявания.