Ал Азхар - една от най-престижните богословски институции на сунитския ислям, призова да бъдат убивани бойците на джихадистката групировка "Ислямска държава".

Становищата на джамията-университет Ал Азхар, която е в Кайро, са високо уважавани в целия арабско-мюсюлмански свят, пише Франс прес. Хилядолетната институция е един от главните богословски центрове на сунизма, главния клон на исляма, и от години изразява волята да насърчава умерен ислям и диалога с християните.

Затова не е изненадващо, че Ал Азхар бързо се обяви против джихадистите на ИД, които заявяват, че са създали "Ислямски халифат" и налагат брутално тълкуване на ислямския закон шериат на контролираните от тях територии в Ирак и Сирия. Групировката е обвинена в етническа чистка и престъпления срещу човечеството от ООН и извършва обезглавявания, разпъвания на кръст и отвличания в зоните под свой контрол.

Главният имам на Ал Азхар Ахмед ат Тайеб днес призова "терористите" от ИД да бъдат убивани или разпъвани на кръст, след като вчера джихадистите показаха видеоклип, в който изгарят жив пленен йордански пилот. В миналото той е наричал членовете на ИД "престъпници, които петнят образа на исляма и на мюсюлманите".

През септември държавният секретар на САЩ Джон Кери подчерта на визита в Кайро важната роля, която играе Ал Азхар в борбата срещу ИД. В началото на декември Ал Азхар покани в Кайро десетки мюсюлмански и християнски висши духовници на международна конференция срещу тероризма.

Критиците на Ал Азхар я упрекват, че твърде често споделя позициите на египетските управници или че е твърде консервативна в тълкуванията си на исляма. Институцията официално се дистанцира от консервативното ислямско движение "Мюсюлмански братя" и се разграничава от салафитските фундаменталисти, въпреки че в редиците й има привърженици на тези идеологии.

Ал Азхар надзирава голяма мрежа университети из цялата страна, където всяка година учат студенти от целия мюсюлмански свят. Джамията-университет е основана през 970 г. от шиитската династия на Фатимидите, която управлява Египет от 969 до 1171 г. След падането на тази династия и възхода на сунитска власт, институцията също става сунитска. Ал Азхар на арабски значи "най-сияйната" или "най-цветущата". Тя е наречена така в чест на дъщерята на пророка Мохамед Фатима аз Захра.

TrafficNews.bg