Страх от втора вълна на пандемията от коронавирус тресе китайското правителство, което постави под блокада район с над 100 милиона жители. Става въпрос за североизточния район Донгбей, в който живеят 108 милиона китайци и който се състои от три провинции - Ляонин, Дзилин и Хейлонгян. Два града - Дзилин и Шулан, са поставени под пълна карантина, след като местните клъстери на заразата заплашват да завладеят и съседни райони. Вече са предприети мерки за масово тестване на населението, съобщават китайските медии.

Властите в 700-хилядния град Шулан заплашиха, че всеки, който наруши ограничителните мерки, ще бъде "жестоко наказван". Зоната на 4.5-милионния Дзилин пък бе обявена като високо рискова. И в двата града в последните се появиха нови клъстери на заразата, а над 40 000 жители вече са тествани. В Провинция Дзилин бяха регистрирани още 5 положителни случая, с които клъстерът набъбва на 39. Смята, че се всички имат връзка помежду им. Първият пациент е 45-годишна жена, открита на 7 май, но местните власти все още не са наясно как се е заразила. По една болница в Дзилин и Шулан е преквалифицирана изцяло за карантиниране на болни от COVID-19.

Шулан е под блокада от 9 май, когато за два дни бяха регистрирани общо 12 положителни случая на коронавирус. Излизането под домовете става под строги ограничения, пазарите са затворени. Разрешава се излизане на всеки два дни са максимум два часа - за пазаруване на стоки от първа необходимост. Жителите, които нарушават тези ограничения, получават забрана изобщо да излизат и биват наказвани съгласно законите.

В провинция Дзилин официално регистрираните случаи на коронавирус са 39 - 20 в Шулан и 19 в Дзилин. 9 пациенти от клъстера вече са възстановени, засега няма смъртни случаи, съобщават местните здравни органи. Китай смяташе, че е преборил вируса, но нови случаи бяха открити и в 11-милионния Ухан, след като започна масовото 10-дневно тестване на всички жители на града. Преди това в продължение на седмици нямаше новозаразени. Ухан се превърна в огнището на заразата през декември и януари и също мина двумесечен период на пълна блокада, която бе вдигната на 9 април.