Стотици украински войници може би са безследно изчезнали или попаднали в плен след отстъплението от Авдеевка. Това съобщи украинската информационна агенция УНИАН. Агенцията цитира висши чиновници от западни държави, които допускат, че близо 1000 военнослужещи може да са попаднали в плен.

По-рано днес президентът на Русия Владимир Путин нареди на министъра на отбраната Сергей Шойгу да продължи настъплението, западно от Авдеевка, информира БНР.

Снощи руските сили отново атакуваха Донецка област, съобщи началникът на областната военна администрация Вадим Филашкин. По думите му са нанесени удари в индустриалната зона, както и по жилищни сгради.

Първото изпитание за новия главнокомандващ

Случилото се в Авдеевка беше първото голямо изпитание за Сирски, след като преди две седмици встъпи в длъжност като командващ на украинските въоръжени сили.

В предишното си качество на командир на сухопътните войски той беше подложен на критики за това, че в продължение на девет месеца упорито не се отказваше от отбраната и усилията за удържането в украински ръце на Бахмут, обсада, превърнала се в най-дългата и кръвопролитна битка от началото на войната и струвала скъпо на Украйна, но послужила за изтощаване на руските сили, отбелязва АП.

В последните дни преди украинските войски да се оттеглят от Авдеевка, непрекъснато постъпваха съобщения за тежкото положение в града.

Военното значение за падането на Авдеевка

Силно укрепената с тунели и бетонни фортификации Авдеевка се намира в околностите на Донецк, административния център на едноименната област, която е частично окупирана от руските сили. Може да се окаже, че превземането на Авдеевка идва точно навреме за Русия и ще ѝ послужи като плацдарм за окончателното превземане на цялата Донецка област.

Но според вашингтонския Институт за изследване на войната падането на града има по-скоро значението на символична победа за Кремъл и няма да доведе до някакви коренни промени по 1500-километровия фронт.

„Потенциалното превземане на Авдеевка от Русия няма да бъде значимо от оперативна гледна точка и вероятно ще осигури на Кремъл само пиар и политическа победа“, отбеляза в четвъртък мозъчният тръст. „Превземането на Авдеевка от руските сили създава предпоставки единствено за някои ограничени последващи тактически успехи.“

На същото мнение е и Густав Гресел от Европейския съвет за международни отношения, друг мозъчен тръст.

„Авдеевка е без стратегическо значение. Тя можеше да бъде добър плацдарм за украинско настъпление за отвоюване на града Донецк, но Киев не е в състояние да предприеме подобна офанзива и затова нямаше никакъв смисъл да губи напразно войниците си“, каза той пред Франс прес.

По думите на Гресел въпреки че Авдеевка е била силно укрепена още 2014 г. и защитниците ѝ са причинили тежки загуби на руските сили, в крайна сметка руснаците са успели да проникнат в града в средата на януари. През изминалите две седмици украинският гарнизон беше почти обкръжен, добави Гресел и обясни падането на града с бавещите се доставки за Украйна на американските изтребители Ф-16 и привършването на украинските запаси от ракети земя-въздух и снаряди за артилерията.

Украинските сили получиха заповед да създадат нова отбранителна линия западно от града, което означава, че битката в този участък от фронта е далеч не е приключила, отбелязва АФП.

Сега предстои да се види дали Украйна ще успее да удържи новата линия и дали Русия разполага с достатъчни резерви да продължи настъплението и да постигне нов пробив, каза Филип Грос от парижката Фондация за стратегически изследвания.

Според цитиран от АФП неназован европейски военен източник Украйна ще премине дългосрочно към отбрана, ще се опитва да отблъсква локалните руски нападения и ще се стреми да не пилее излишно военен капацитет, докато чака пристигането на нова военна помощ от Запада, най-вече от САЩ.