Русия е атакувала Украйна с дронове за пореден ден. Силите на Киев са свалили 22 от общо 36 безпилотни летателни апарата. Съобщава се и за артилерийски огън срещу редица населени места в близо 10 украински области. В същото време руските власти твърдят за взривове в Белгородска област с жертви и ранени.

Междувременно държавите от ЕС се споразумяха да предоставят 5 млрд. евро военна помощ за Киев, като част от Европейския механизъм за подкрепа на мира. Днес германският парламент отново гласува против изпращането на ракети Taurus на Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че страната спешно има нужда от подкрепа.

„Заедно имаме капацитета да предоставим на Украйна това, от което се нуждае. Сега трябва да покажем политическа воля. Всички съюзници трябва да доставят бързо, всеки ден закъснение има реални последици на бойното поле в Украйна. Това е критичен момент и би било голяма историческа грешка да се позволи Путин да надделее“, каза той.

Русия се готви за избори, които започват утре и ще се проведат и в анексираните от Москва украински области Донецк, Запорожие, Луганск и Херсон.

„Президентът Путин държи властта от десетилетия и никой не очаква изборите в Русия тази седмица да доведат до промяна в Кремъл. Опитите на Русия да организира каквито и да е избори в окупираните региони на Украйна са напълно незаконни и нарушават международното право“, каза още Столтенберг.

Руският президент пък призова руснаците да гласуват.

„Ще го кажа направо - участието в изборите е проява на патриотични чувства. Това го разбират и жителите на Донбас и Новоросия, които в най-трудните условия гласуваха на референдуми за обединение с Русия и сега отново ще направят своя избор“, заяви Владимир Путин.

За първи път в Русия президентските избори ще продължат три дни вместо един. Над 112 млн. души имат право на глас. Повечето опозиционери на Владимир Путин са в затвора, в чужбина или вече не са между живите.