Междукорейският офис за връзка, разположен в граничния град Кесон, е взривен от Северна Корея, заяви министерството на Съединението на Сеул. Това се случва на фона на нарастващото напрежение между Сеул и Пхенян.

Южнокорейски военен източник заяви пред Ройтерс, че по-рано през деня е имало индикации за предстоящото разрушаване, а южнокорейските военни служители наблюдават снимки на наблюдението на живо на сградата, докато тя е взривена.

Напрежението се повиши, след като Пхенян заплаши да прекрати междукорейските връзки и да предприеме мерки за възмездие срещу листовките, коитокритикуват севернокорейския лидер Ким Чен Ун, включително за нарушенията на правата на човека.

Напрежението ескалира! Северна Корея заплаши да изпрати армия към демилитаризираната зонаТова заплаши сестрата на Ким Чен Ун

По-рано агенция Йонхап съобщи, че в граничния град Кесон в Северна Корея се вижда стълб дим, чула се и експлозия.

В понеделник Северна Корея предупреди Сеул, че въоръжените сили подготвят „акт на отмъщение” за разпространение на агитационни листовки, които обиждат висшето ръководство в Пхенян. Това бе предшествано от изявление, публикувано в събота от първия заместник-шеф на отдел на Централния комитет на Корейската партия на труда (КПТ) Ким Йо Чен, който е по-малката сестра на лидера на КНДР Ким Чен Ун, че Пхенян възнамерява да предприеме „следващата стъпка“ в близко бъдеще. По-конкретно, тя подчерта, че вземането на решения относно последващи действия „ще бъде поверено на Генералния щаб на Корейската народна армия“.