Северна Корея предупреди, че е готова да изпрати армията си демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи.

Заплахата е в отговор на пропагандни материали. Групи от избягали севернокорейци и южнокорейски активисти разпространиха от въздуха над Северна Корея около 50 000 пропагандни листовки. През уикенда Ким Йо-Джонг, сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, заяви, че е наредила на армията да се подготви.

А сега военните заявяват, че са готови да "превърнат фронтовата линия в крепост и да засилят военната бдителност", пише BBC.

 Министерството на отбраната на Южна Корея отговори във вторник, като заяви, че работи със САЩ за внимателно наблюдение на военните ходове на север.

Северна и Южна Корея са разделени от така наречената демилитаризирана зона (DMZ) - буфер по протежение на границата, който раздели двете страни след Корейската война през 50-те години. Във вторник севернокорейските военни заявиха, че "проучват план за действие", за да може армията да се придвижи "в зоните, които са били демилитаризирани". Генералният щаб заяви, че е в режим на висока готовност и е готов "бързо и задълбочено" да изпълнява всички решения на правителството.

Изявлението идва след като сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун заплаши военните действия срещу Юга в събота.

"Чувствам, че е крайно време непременно да се разделим с властите в Южна Корея", заяви Ким Йо-Джонг, който заема висша роля в политическата йерархия на Севера.

Тя обеща да предприеме „действие“, каза, че е инструктирала военните и завърши изявлението си с: „Смета трябва да бъде хвърлена в кофата за боклук“.