Флаг на джихадистката групировка „Ислямска държава” се вее на входа на планинско село в Босна, пише „Дейли мейл”. Горня Маоча е дом на последователи на радикалния ислям. Смята се, около 150 босненци са се присъединили към редиците на ислямистите в Сирия и Ирак.

Въпреки това, радикалните мюсюлмани са малцинство в Босна, която има предимно умерено и светско мюсюлманско население. Но в Горня Маоча на широка подкрепа се радват последователите на уахабизма - строга форма на сунитския ислям.

През април Босна въведе наказание от 10 г. затвор за граждани, които се борят или да набират бойци за конфликти в чужбина. Този ход имаше за цел да възпре младите босненци, особено онези от селските райони, да се бият в Сирия.

През септември босненската полиция задържа 16 души по обвинения за финансиране на терористична дейност, както и за набиране на кадри за радикални групи в Сирия и Ирак. Арестите бяха извършени из цялата страна, имаше и кадри от Горня Маоча.

„Bosnia Today” съобщи, че знамената на „Ислямска държава” вече са били свалени. Жителите на Горня Маоча от десетилетие са обект на разследване заради подозрения, че поддържат връзки с терористи.

TrafficNews.bg