Държавният департамент на САЩ посочи в изявление, че внимателно следи случая със задържаните за шпионаж в България, предаде Ройтерс.

"САЩ твърдо подкрепят суверенитета на България и стоят на страната на българите срещу тези зловредни действия на тяхна територия", заяви говорителят на департамента Нед Прайст.

Разбитата шпионска група от бивши и настоящи военни разузнавачи е захранвала с информация изгонените през последната година и половина руски дипломати, последният от които е Василий Сазанович, съобщи “24 часа”.

Ръководителят на групата Иван Илиев е бил ръководен кадър във Военното разузнаване към Министерството на отбраната до 2016 г., завършил е в Москва, бил е на обучение в Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия.

Съпругата му е рускиня с българско гражданство. Имала е добри контакти в посолството на Русия у нас и е била връзката на мъжа си с дипломатите.

В петък от прокуратурата публикуваха видео от външното наблюдение по разследването, което показва как жената влиза и излиза от сградата на руското посолство в София.