Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че Вашингтон няма да си затваря очите за руските танкове и бойци, които влизат в Украйна. Той обяви това в Киев днес, където разговаря с украинския президент Петро Порошенко, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Кери заяви също, че руската агресия на изток е най-голямата заплаха за Украйна.

След срещата си с Порошенко държавният секретар на САЩ настоя за незабавен ангажимент на Москва към споразумението за спиране на огъня. То бе подписано между Киев и проруските бунтовници в Минск през септември.

„Искаме дипломатическо решение, но не можем да си затваряме очите за танковете, които идват в Украйна през границата от Русия. Не можем да си затворим очите за руските бойци в  необозначени униформи, които минават през границата и командват отделни подразделения на така наречените опълченци”, заяви още Кери.

Ройтерс припомня, че засилването на боевете в Източна Украйна през последните седмици окончателно е разбило всякакви претенции, че нестабилното примирие все още се държи. Бунтовниците вече контролират с неколкостотин квадратни километра повече територия, отколкото през септември. Украйна започна да призовава Запада да й достави модерно въоръжение, отбелязва Ройтерс.

Русия обаче отхвърля обвиненията, че подкрепя проруския бунт в Източна Украйна с военнослужещи и тежко въоръжение.

"Не търсим конфронтация с Русия. Никой не прави това. Нито Порошенко, нито САЩ, нито европейската общност", каза днес Кери. Той изрази надежда, че Русия ще се възползва от широкия консенсус за мирно уреждане на конфликта.

Според държавния секретар на САЩ конфликтът в Украйна ще спре само когато бъде прекратен огънят.

Асошиейтед прес обаче отбелязва, че днес Кери не е споменал нищо за възможността САЩ да предоставят на Украйна смъртоносна военна помощ. На този ход вече се противопоставиха няколко европейски страни, сред които Германия и Франция.

САЩ и Украйна укрепват сътрудничеството си в областта на сигурността, каза след днешните разговори Порошенко, цитиран от ТАСС. Той благодари на Кери за подкрепата за реформите в Украйна. "Фактът, че Кери дойде не с празни ръце и обяви подкрепа за нас - това е доста навременно действие. Приятелите се познават в беда", каза още Порошенко.

По-рано днес източници в американската делегация съобщиха, че САЩ ще предоставят на Украйна 16,4 милиона долара като хуманитарна помощ за жителите в източната част на страната, допълва ТАСС.

TrafficNews.bg