Администрацията на президента Джо Байдън възнамерява да обяви, че ще изисква от чуждестранни пътници с професии от съществено значение, които влизат в САЩ, като например шофьори на камиони, правителствени служители и служители от екипи за спешна помощ, да бъдат напълно ваксинирани, считано от 22 януари, предаде Асошиейтед прес.

Висш служител от администрацията каза, че изискването, което беше предварително разгледано от Белия дом през октомври, ще приведе правилата за пътуващите с професии от съществено значение в съответствие с правилата за пътуващите с цел развлечение, предаде БТА.

Те влязоха в сила по-рано този месец, когато САЩ отново отвориха границите си за напълно ваксинирани хора. Пътуващите с професии от съществено значение, които влизат в страната с ферибот, също ще трябва да са напълно ваксинирани от същата дата, каза служителят.

Разпоредбата се отнася за хора, които нямат американско гражданство. Американски граждани и хора със статут на постоянно пребиваващи ще могат да влизат в САЩ независимо от ваксинационния си статус, но ще трябва да си правят тестове, защото се смята, че те по-лесно разпространяват КОВИД-19, а и така ще бъде насърчена ваксинационната кампания.

Администрацията на Байдън отложи влизането в сила на изискването за пътуващите с професии от съществено значение с повече от два месеца. От 8 ноември то влезе в сила за останалите пътуващи, за да се предотвратят нарушения на работата, особено при шофьорите на камиони, чиято професионална дейност е жизнено важна за северноамериканската търговия.

В началото на пандемията границата беше затворена за повечето видове трафик, но на пътуващите с професии от съществено значение беше позволено да преминават безпрепятствено.