Пандемията от коронавирус, затварянето на границите и силното ограничаване на движението в Европа вече се отразява пагубно на най-големите авиокомпании.

След като през седмицата стана ясно, че германският гигант Lufthansa има нужда от финансово спасяване, сега основният му конкурент за първото място по брой превозени пътници - ирландската Ryanair, се налага да планира драстични мерки, които да подобрят финансовото му състояние.

Според информация на германската информационна агенция dpa нискотарифният превозвач планира да съкрати до 3000 свои служители. Официално от авиокомпанията заявиха в петък, че ще започнат през юли с програма по преструктуриране, която се очаква да облечки финансите й.

Засегнати ще бъдат преди всичко пилоти и кабинен екипаж. Сред очакваните мерки спрямо персонала са пускането му в неплатен отпуск, орязване на възнагражденията в рамките на 20 процента и затварянето на база в цяла Европа, се казва още в съобщението на дружеството. Ще бъдат засегнати още както ръководството на компанията, така и служители в централата й. Самият шеф на Ryanair Майкъл О"Лиъри обяви, че ще се лиши от половината си годишна заплата.

Според прогнози на авиокомпанията, ще отнеме поне две години, докато се възвърне натовареността на полетите и цените от 2019 година. Дружеството прекрати по-голяма част от полетите си през март и планира да започне с възобновяването им през юли. По данни на авиокомпанията, през настоящото тримесечие април-юни ще бъде изпълнен едва 1 процент от първоначално заложените полети, а през следващото - половината.

Ето защо шефът на дружеството очаква още с началото на финансовата година (при Ryanair от април) нетна загуба от 100 милиона евро и продължаващи загуби поне до септември.