Украйна мобилизира в Авдеевка калени в битки резервисти от Трета щурмова бригада заради засилената руска офанзива за превземане на източния град след месеци на ожесточени сражения, предаде Ройтерс.

Ръководството на съставената от щурмоваци от пехотата бригада, която е едно от най-ударните украински бойни подразделения, е оценила ситуацията в Авдеевка като"ад" - "нестабилна и взривоопасна", отбелязва агенцията. Бойците са изпратени, за да подсилят разположените там военни сили на Киев.

Бригадата участва в украинското контранастъпление в източната част  на страната през лятото на миналата година, а се е сражавала и в битката за Бахмут, друг град в Източна Украйна, който отблъскваше руските сили в продължение на месеци, преди да падне през май.

"Врагът продължава да предислоцира войските си (около Авдеевка) и мобилизира нови сили и оборудване в подстъпите към града", се казва в изявлението на бригадата в приложението "Телеграм".

Руските войски се опитват да стигнат до Авдеевка от октомври миналата година, като са го обсадили от стри страни, ограничавайки доставките за украинските сили в града. Ройтерс посочва, че Москва се надява градът да бъде превзет преди президентските избори в Русия идния месец, на които се очаква Владимир Путин да бъде преизбран.

Агенцията отбелязва още, че с навлизането на руската инвазия в Украйна в третата ѝ година изпитанията за Киев стават все по-големи, успоредно с нарасналата несигурност относно бъдещата военна помощ на САЩ. Висши военни са на мнение, че след две години сражения по близо 1000-километровия фронт артилерийските снаряди на украинската армия, например, са на привършване.

На фона на мащабната реформа по висшите етажи на армията, осъществена от украинския президент Володимир Зеленски миналата седмица, Киев още не е заявил ясно военната си стратегия относно град Авдеевка, посочва Ройтерс. От 32-те хиляди жители преди руското нашествие сега там са останали по-малко от хиляда души.

За Русия Авдеевка е стратегически плацдарм за установяване на пълен контрол върху Донецка и Луганска област, предаде БТА.