Първите части на френската армия пресякоха украинската граница от Румъния. Това съобщи Telegram каналът „Военни въпроси“.

Преди това френските военни части долетели до летище София с два частни самолета, след което били прехвърлени на територията на Украйна.

Тази ситуация е следствие от решението на Париж да изпрати около 2000 свои войници в Украйна, което предизвика бурна реакция в света, пишат руските медии.

Да припомним, че напоследък френският президент Еманюел Макрон проявява все повече твърдост към Москва. Освен всичко друго, той призова страните от НАТО да се обединят срещу Русия и да въведат контингента на блока на територията на Украйна.

Според ръководителя на общественото движение „Ние сме заедно с Русия“ в Запорожка област Владимир Рогов, френските военни са необходими в Украйна, за да може президентът на страната Владимир Зеленски да предприеме репресивни мерки и да потисне протестните настроения в Украйна.

Според Рогов чуждестранният контингент ще бъде ангажиран да държи режима на Зеленски „на щикове“.

„До голяма степен това е окупационен контингент, който може да е необходим не толкова за военни действия срещу Русия, колкото за репресии в контролираните от Запада територии на постукраинското пространство“, цитира Рогов РИА Новости.

Политикът подчерта, че на фона на отмяната на президентските избори в Украйна, президентът се готви за конфронтация, затова се нуждае от френската армия, за да потуши протестните настроения в страната.