Русия обяви за превзето още едно село в Донецка област в Украйна, където войниците ѝ печелят позиции срещу тези на Киев, предаде Франс прес.

Руското министерство на отбраната съобщи в изявление, че армията е превзела село Георгиевка, разположено между град Маринка, завладян от Москва в края на 2023 г., и Курахов, контролиран от украинските войски.

Москва редовно твърди, че е превзела малки села в Донецка област. В събота нейната армия заяви, че е завладяла местността Желане Перше, на около десет километра северно от Георгиевка. Миналата седмица тя заяви, че е превзела и град Красногоровка. В този регион Русия се опитва да завладее град Покровск, който е основен логистичен център за украинската армия.

На 6 август Украйна, която изпитва трудности по източното направление, започна мащабна атака в руския регион Курск, като според Киев е завладяла няколкостотин квадратни километра. Надеждите бяха това да принуди Москва да преразпредели войските си в Донецка област и по този начин да ограничи настъплението им, но засега руските войници продължават да напредват, предаде БТА.

Русия от своя страна твърди, че от миналата седмица насам си е върнала от украинските войски няколко села в Курска област. Говорителят на украинското регионално командване Олексий Дмитрачкивски все пак заяви вчера пред АФП, че руското контранастъпление в Курска област е спряно.

Руското министерство на отбраната съобщи днес, че е свалило няколко украински безпилотни летателни апарата в пограничните Белгородска и Курска област.